Kvinna med jultröja som shoppar online

I år kommer det vara en avsevärt större andel svenskar än vanligt som väljer att shoppa sina julklappar och mellandagsrea-fynd på nätet. Även om näthandel är vardagsmat för många konsumenter kommer det också vara en hel del ovana shoppare på nätet nu under julen.

Vi har därför sammanställt de viktigaste punkterna att tänka på för att din julhandel på nätet ska bli så säker som möjligt. 

  • Köp dina klappar hos etablerade näthandlare med säkra hemsidor – Den information du uppger på nätet när du handlar (till exempel person- och kortuppgifter) kan lätt fångas upp av obehöriga aktörer om du handlar på en sida som inte använder kryptering. För att veta vilka sidor som är säkra ur ett krypteringsperspektiv ska du säkerställa att sidans webbadress börjar med ’https’ och inte bara ’http’.
  • Kolla upp din näthandlare – Om du planerar att köpa från ett företag du inte känner igen, eller känner dig osäker på, brukar en snabb Googling kunna ge svar på det mesta. Både på sidor som Trustpilot och direkt på Google kan köpare lämna omdömen. Man brukar snabbt kunna utläsa vilka aktörer som är oseriösa genom att kolla på de omdömen som finns från andra kunder. 
  • Lämna inte ut dina uppgifter i onödan – Tänk på att dina person- och bankuppgifter är känslig information. Att välja betalning med faktura från någon av de större fakturaföretagen kan vara ett tryggare alternativ, eftersom du då aldrig behöver dela med dig av några uppgifter till en tredje part. Samtidigt får du då också möjlighet att säkerställa att varan faktiskt levereras, innan du behöver betala. 
  • Var skeptisk mot länkar och bilagor i mejl – Nu är det inte bara julens högtid, det är också bedragarnas högtid. Att skicka tvivelaktiga länkar eller bilagor i ett mail, maskerat att komma från en välkänd avsändare, är ett klassiskt sätt att lura konsumenter att uppge exempelvis betalningsuppgifter. Var därför uppmärksam på mail som innehåller länkar till varor du inte beställt, eller bilagor skickade från avsändare som du inte känner igen. Det brukar aldrig vara en god idé att klicka på sådana länkar eller bilagor, eftersom risken är stor att du till exempel får ett virus på din dator som har som syfte att samla in dina betalningsuppgifter och liknande. 
4 tips för att handla säkert i jul!