På nätet kan du hitta en mängd olika samlingssidor som presenterar, recenserar och jämför de låneaktörer som erbjuder sms-lån. Vissa av dessa sidor har ett frågeformulär där man fyller i de kriterier som man vill ha uppfyllda för det specifika lånet. Du brukar få välja hur mycket pengar du vill låna och hur lång löptid på lånet.

Andra sidor listar helt enkelt de olika alternativen, så att man enkelt kan ansöka direkt genom sidan. En del av sidorna vill att man anger sin e-postadress, så att man därigenom kan få tillsänt de alternativ som erbjuds. www.smslån.nu är ett exempel på en av de största jämförelsesidorna som finns på nätet.

Smslån

De minsta, men även de snabbaste av dessa lån som du kan jämföra hos de olika sidorna är smslånet. Smslån är både kända och ökända för sin snabbhet, sin mindre storlek och sin enkelhet. Att ta ett sms-lån är så enkla att så gott som det enda man behöver för att ta ett lån är en mobiltelefon, varav dess namn.

Lånebelopp och löptid

Många tror att smslån endast är för ytterst små summor, men det är inte längre sant. Sms-lån är idag inte bara smålån, utan de finns att få med lånesummor upp till 15 000 kronor. Dessutom är betalningstiden varierande mellan 3 månader upp till ibland 2 år.

De längre lånen blir dessvärre dyrare att betala tillbaka, då alla sms-lån ofta har en väldigt hög ränta jämfört med dess större motsvarigheter som privatlån och såklart bolån. Vill man därför ha ett lån med en lånesumma på 15 000 eller mer är det att rekommendera att man istället tar ett privatlån, då denna låneform har en lägre ränta och därigenom blir billigare.

En del samlingssidor som listar sms-lån anger därför privatlån som ett alternativ till ett sms-lån vid lånesummor som ligger på 15 000 kronor eller mer.

Snabba och enkla sms-lån

Ett sms-lån är relativt enkelt att få beviljat och man behöver inte lämna någon säkerhet för dessa typer av lån. Man ansöker enkelt genom sin mobiltelefon, eller numera även online och får ett snabbt svar oftast inom en arbetsdag. Man får därefter lånesumman överförd till sitt konto inom de närmaste dagarna eller på kortare tid.

Man måste vara försiktig så att man inte tar för många småkrediter i form av sms-lån. Detta för att man inte skall hamna i en skuldfälla som gör att man inte kan betala tillbaka lånen.

Om man har tagit för många sms-lån kan det vara en fördel om man kan lösa samman dem till ett större lån, så att man därigenom får en fördelaktig räntekostnad. Detta kallas för att samla lån, vilket du kan läsa mer om här.

Att ta ett samlingslån är en ytterst bra idé om det är så att man har samlat på sig flera mindre lån och krediter och letar efter en metod som kan sänka lånekostnaderna.

Passande ändamål för sms-lån

Det kan vara bra att ta ett sms-lån om man snabbt är i behov av en mindre summa pengar. Detta kan vara en oförutsedd utgift som man har svårt att bekosta med hjälp av sparade pengar som till exempel skador, sjukdomar och liknande. Man skall dock komma ihåg att det aldrig är bra att ta lån, utan man bör i största möjlighet försöka att spara ihop till pengarna som behövs.

Vet man med sig att man klarar av att betala igen lånet inom utsatt tid är ett sms-lån en bra lösning. Om man däremot riskerar att inte kunna uppfylla återbetalningen bör man tänka sig för både en och två gånger innan man skuldsätter sig.

Skulle det vara så illa så att man inte kan betala tillbaka lånet under utsatt tid går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Man får då extrautgifter i form av kostnader som myndigheten tillför lånesumman, vilka ökar med den längd som ärendet är aktivt. Detta gör att skuldbördan ökar ju längre tid som ärendet handläggs hos Kronofogdemyndigheten.

Lyckas du inte betala dessa extrakostnader kan det sluta med att du får en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning signalerar för långivarna att du inte är pålitlig när det kommer till återbetalningar och skulder. Flera långivare erbjuder inte lån till personer med betalningsanmärkningar och även de som gör det erbjuder endast lån med högre ränta än tidigare på grund av den förhöjda risken.

Sms-lån utan UC

Är det så att du har betalningsanmärkningar hos UC eller om du har gjort för många ansökningar på kort tid kan du ha det väldigt svårt att få din ansökan hos en långivare som använders sig av UC godkänd.

Anser du att din ekonomi är tillräckligt stark för att klara av ett sms-lån även om du har betalningsanmärkningar hos UC finns det alternativ. Många aktörer på marknaden använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC, vilket innebär att de inte har någon tillgång till din historia med UC.

Att ta ett smslån utan UC fungerar på samma sätt som ett vanligt smslån. Skillnaden är att du troligtvis kommer få en relativt högre ränta på ditt lån då många låntagare som tar lån utan UC ofta har dålig kreditvärdighet.

Villkor för sms-lån

Sms-lån kan ansökas av myndiga personer från det att man har fyllt 18 år eller i vissa fall 21 år. Man kan inte få dessa lån beviljade om man har någon form av betalningsanmärkning eller har alltför många kreditansökningar registrerade.

Man måste vara svensk medborgare och vara mantalsskriven och ha en folkbokförd adress i Sverige, samt inneha ett svenskt bankkonto dit lånesumman kan överföras. För det mesta skall lånen återbetalas varje månad, med en amorteringssumma och en bestämd räntesats. Denna ränta är avdragsgill i deklarationen tills dess att lånet är slutbetalat.

Här kan du läsa mer om fyra olika långivare vi valt att prata om:

Ferratum, Monetti, Vivus och Meddelandelån