Snabblån är förmodligen den enklaste låneformen att få godkänd vid ansökan. Just därför är det väldigt många som i högsta grad försöker att utnyttja snabblån för att få extra pengar varje månad. Problemet med detta är att man lätt kan hamna i en ond cirkel där man försätter sig i konstant skuld och där man måste ta nya lån för att betala gamla snabblån med.

Risker med lån

De största riskerna

De absolut största riskerna med snabblån är när du är oaktsam och ansöker om lån trots att du inte har koll på din ekonomi. Du kanske tänker; ”Äsch! Det är bara ett par tusenlappar, det betalar jag nästa lön”. Ofta kan detta vara sant men det är just i dessa fallen som många tar sig vatten över huvudet.

”Ett par tusen kronor” kan också snabbt bli många tusen kronor om man inte kan återbetala lånet i tid. Detta för att det tillkommer dryga dröjsmålsräntor, avgifter och annat för varje månad som man skjuter upp lånet. Till slut så kommer långivaren att skicka snabblånet vidare till ett inkassoföretag som utfärdar ett inkassokrav, som sedan skickar ärendet vidare till Kronofogden om det inte betalas. Det är då du börjar få riktigt stora problem.

Händelseförloppet vid utebliven betalning

När du ansökt och fått ditt snabblån godkänt, så kommer du ha klart för dig när lånet ska vara betalat och hur mycket du ska betala varje månad. Om du inte klarar att betala den månadsbetalningen och kommande betalningar så kommer följande händelseförlopp att ske.

Varning 1: Du får en påminnelse med dröjsmålsränta
Varning 2: Du får ofta ytterligare en påminnelse med extra räntor och avgifter
Varning 3: Långivaren anlitar ett inkassoföretag som skickar ett krav till dig, med ytterligare kostnader

Konsekvens

Din skuld skickas vidare till Kronofogden som direkt utfärdar en betalningsanmärkning och sedan gör en utmätning av dina ekonomiska tillgångar, såsom bankkonton, fordon, bostad och värdesaker. Om Kronofogden finner saker av värde så kan dessa saker och ägodelar tas ifrån dig, just för att kvitta den skuld du har.
Om du inte har några speciella tillgångar så kommer Kronofogden att göra en utmätning av din e.v lön som du har från din arbetsgivare. Denna utmätning innebär att din arbetsgivare blir tvingad att betala en del av din lön direkt till Kronofogden varje månad, tills dess att din skuld är betald. Under tiden så får du bara behålla det som räknas vara existensminimum, vilket i nuläget är 4 675 kronor (2015).

Vad orsakar betalningsanmärkningar?

Utöver att du blir utmätt och får leva på existensminimum, så får du en betalningsanmärkning registrerad på dig under minst tre års tid. Detta gör att du kommer ha svårt för att teckna nya abonnemang, hyresavtal, avbetalningar och nya lån. Detta för att företaget du vill teckna hos, ser att du har en betalningsanmärkning och att du således tidigare haft betalningssvårigheter.

Betalningsanmärkningar går inte att få bort, men det finns banker och kreditbolag som kan godta en låneansökan trots att du har en anmärkning. Det är dock viktigt att du i det läget har en bra ekonomi och att du inte försätter dig i nya skulder som orsakar nya ärenden hos inkassoföretag och Kronofogden.