bra att veta om snabblånHär listar vi ett antal saker som är bra att veta om snabblån, saker som du bör känna till innan du väljer låneformen och ansöker om ett snabblån.

Ändamål för snabblån
Låneformen är främst avsedd för att du snabbt ska kunna få lite extra pengar om du får oväntat höga utgifter någon månad. Lånet har alltså som syfte att tillfälligt lösa ekonomiska bekymmer.


Belopp och löptider
Det största snabblånet som erbjuds i Sverige har ett maxbelopp på ca 40.000 kr. Vissa långivare erbjuder snabblån på max 3000 kr men det vanligaste maxbeloppet är ca 10.000 kr.

Löptiderna varierar också mycket mellan de olika långivarna, allt från 15 dagar till 6 år. Den vanligaste och sundaste löptiden för snabblån är 1 – 3 månader.


Generella villkor
De flesta långivare av snabblån har unika villkor, men det som alltid gäller är att du ska vara myndig (minst 18 år), att du inte har skuld hos Kronofogden, att du är svensk medborgare och har ett svenskt bankkonto.


Låna med skuld och betalningsanmärkningar
Det är möjligt att få sin ansökan godkänd med betalningsanmärkningar, men det är inte att rekommendera. Du kan ej låna med snabblån om du har en kvarvarande skuld hos Kronofogden. Ansök om snabblån med betalningsanmärkning endast i de fall då du med säkerhet vet att din ekonomi klarar ytterligare skulder.


Ansökan och utbetalning
Du kan ansöka om ett snabblån alla dagar i veckan och du får svar direkt. Det är däremot inte alla långivare som utbetalar lån på helgdagar. Ansök innan lunch för att få pengarna samma dag, eller kontrollera om långivaren samarbetar med den bank du har.

Vissa långivare av snabblån tar emot ansökan via sms och de lånen kallas ofta för sms-lån.


Kreditupplysning och UC
Det görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett snabblån, antingen hos UC – Upplysningscentralen eller hos annat upplysningsföretag. Detta då Finansinspektionen kräver detta av samtliga långivare (regel sedan 2014).


Ingen säkerhet
Snabblån är ett lån utan säkerhet. Detta innebär att du inte behöver uppge vad du ska använda pengarna till.


Lösa lån och skulder
Snabblån bör inte användas för att lösa andra lån och skulder. För sådana ändamål rekommenderar vi i stället privatlån, som har betydligt lägre ränta och längre löptid.