Gymkedjorna täljer guld med kniv två gånger per år. Omsättningen stiger markant de första veckorna efter nyåret samt de sista veckorna i augusti. Anledningen är lika enkel som naturlig – många av oss vill helt enkelt komma i bättre form efter semestrarna.
Om du bor i en storstad eller på en större ort har du många alternativ att välja mellan för din träning oavsett om du vill gå på klasser, träna på gym eller utöva någon slags träningsform i grupp. Oavsett vad du väljer, gör du klokt i att inte välja första bästa gym eller träningslokal. Gör du det finns risken att du inte blir nöjd. Blir du inte nöjd drabbas du av onödiga kostnader och dessutom blir träningen lidande. I värsta fall uteblir den helt och hållet. Här är några saker du kan fundera på innan du köper ett gymkort.
Pris och rabatter
Priset är det mest centrala för de flesta som funderar på att köpa ett gymkort och här finns mycket stora skillnader mellan olika gym. En viss del av skillnaden kan komma av ett större utbud, bättre faciliteter och så vidare, men det finns också en statusfaktor att räkna med. Ett typexempel är skillnaden mellan en aktör som Friskis & Svettis och en aktör som SATS. Oavsett bindningstid är det stora skillnader i pris för ett gymkort hos dessa aktörer.
Innan du köper ett gymkort bör du också undersöka om du kan ta del av rabatter av olika slag. Alla kedjor och även de flesta fristående träningscenter erbjuder rabatter för exempelvis studenter och pensionärer. Undersök också om du kan få rabatt utifrån hur du väljer att betala.
I sammanhanget är det också viktigt att undersöka om det finns en bindningstid och hur den i så fall ser ut. Är du osäker på om du kommer att vara en flitig besökare kanske du inte ska teckna dig för ett abonnemang på 12 månader direkt utan istället börja med ett månadskort eller ett klippkort.
Tillgänglighet
För att träningen ska bli av gäller det att du känner att du har god tillgänglighet till träningscentret. Tumregeln är ”ju närmare, desto bättre”. Du kan också fundera på frågor som om det är möjligt att cykla eller gå till gymmet, om det finns parkeringsplatser för bil, hur kollektivtrafiken går, och så vidare.
Tillgänglighet handlar också om öppettider. De flesta gym har mycket generösa öppettider och hos vissa kan du till och med få en kodnyckel så att du kan träna när som helst på dygnet. Fundera kring när du vill ha möjligheten att träna och välj ett gym som kan matcha dina önskemål.
Utbud
Utbudet av träningsmöjligheter är givetvis centralt. Vissa gym är just enbart gym med möjlighet till träning med vikter. Andra anläggningar kombinerar detta med gruppträning av olika slag, såsom klassisk gympa och spinning. De större anläggningarna, samt de som ligger i anslutning till simhallar, kan normalt erbjuda ett ännu större utbud av funktioner för både träning och hälsa. Bland andra funktioner som större anläggningar ofta ståtar med kan nämnas massage, spa och café. Gör gärna studiebesök på flera anläggningar för att se om det totala utbudet faller dig i smaken.
Flexibilitet
Kan du frysa ditt kort om du är bortrest under en längre period? Kan du uppgradera/nedgradera ditt medlemskap och abonnemang? Har du möjlighet att träna på andra anläggningar med ditt kort? Dessa är frågor du med fördel kan ställa till olika anläggningar för att se hur flexibelt ditt gymkort kan vara.