köpstopp

Vi lever i ett samhälle där privatkonsumtionen är själva grunden för ekonomin. Ju större konsumtionen är, desto bättre går företagen, desto fler kan få ett arbete och desto mer skatt kan betalas in till stat och kommun. Att kritisera konsumtion i sig låter sig därför inte enkelt göras. Samtidigt finns det många som konsumerar över sina tillgångar, och för dessa personer kan konsumtionen, och de lån och krediter som utnyttjas för att ha råd med den, bli ett ok som ligger som en tyngd över axlarna varje vaken minut.

En person som en dag fick nog av sin överdrivna konsumtion är Marcus Stenberg. Vid nyår för två år sedan bestämde han sig för att nyårslöftet för 2016 skulle bli ett totalt köpstopp. Nu berättar han sin historia i en bok om året utan konsumtion, en bok som bygger på den blogg han skrev på dagligen under året med köpstopp.

Smslån på smslån

Bakgrunden till beslutet var att Marcus under en tid hade byggt upp ett beteende där konsumtionen var allt. Han kunde spendera timmar vid datorn på olika webbutiker och inte sällan klickade han hem en vara. Majoriteten av inköpen var av en mer lyxbetonad karaktär. Han shoppade allt från resor och dyra kläder till doftljus och andra inredningsdetaljer. Han var också storkonsument av streamingtjänster.

För att ha råd med sin eskalerande konsumtion började han att låna. Han handlade på kredit på sitt kreditkort och tog smslån. När han successivt fick allt svårare att betala räkningarna blev lösningen att ta ytterligare snabblån. Till slut upptäckte han att ekonomin stod på minus varje månad redan innan han hade hunnit köpa mat, och då bestämde han sig för att det var nog.

Endast det nödvändigaste

Marcus regler för köpstoppet var att han endast fick köpa det allra nödvändigaste. I princip handlade det om boende, mat och transporter. Han satte stopp för alla köp på nätet och sa upp många av sina abonnemang. Vidare började han jämföra olika tjänster såsom försäkringar för att få ner kostnaderna.

Varje dag dokumenterade han sina insatser i en blogg. I denna kan man tydligt se att omställningen från att vara slav under konsumtionen till att vara ytterst noga med pengarna inte var enkel. Marcus kände sig långt ifrån tillfreds och han upplevde att allt i livet blev lite sämre. Nyårslöftet riskerade att brytas många gånger under den första tiden, men tack vare att han såg arbetet med bloggen som nyttigt i sig kunde han fortsätta att motivera sig.

Numera, cirka nio månader efter året med köpstopp, vill han inte säga sig vara ”botad” från viljan att konsumera. Emellertid har han ett annat förhållande till pengar än tidigare. Han menar att köpsuget fortfarande finns där, men att han kan hantera det på ett bättre sätt än tidigare.

Marcus tips för att sanera ekonomin

Marcus resa till ett mer sunt förhållande till pengar finns att följa på hans blogg Sorrow No. 5. Här finns också, mellan raderna, tips på hur den som har stora skulder kan tänka för att komma igång med att sanera både ekonomin och tankarna kring pengar.

Ett tips är att ventilera situationen med någon. Allt blir enklare om man har ett bollplank att använda för att få perspektiv på saker och ting.

Ett annat tips är att betala på ”rätt” lån först. De dyraste lånen, sett till räntan, är de som ska betalas först.

Ett tredje tips är att fortsätta kämpa även om det känns tufft. Ett sätt att klara det är att ta ett steg tillbaka och fundera kring känslorna. Om ett köpstopp bryts av ett onödigt inköp – vad är anledningen till att köpet gjordes?

Källor: Bloggen Sorrow Number Five, artikel i SVT Norrbotten

Köpstopp under ett år – skulle du klara det?